



Part B IDEA Fiscal Forum 2024 Purpose-Driven Data: Putting the "Why" Into Fiscal Processes Draft Agenda

May 14–16, 2024

cifr.wested.org | cifr_info@wested.org

Day 1, 9:00 a.m.-5:00 p.m.

Time	Activity
9:00-9:30 (30 min)	Welcome and Overview of Part B IDEA Fiscal Forum 2024
9:30 a.m. (60 min.)	Digging Into Differentiated Monitoring and Support (DMS 2.0) with OSEP
10:30 a.m. (15 min.)	Break
10:45 a.m. (60 min.)	Digging Into DMS from the State Perspective
11:45 a.m. (15 min.)	Break
12:00-1:30 p.m.	Lunch (Provided) DMS Cohorts
1:30 -2:30 p.m. (60 min.)	Concurrent Breakout Sessions 1 1A: Navigating the Fiscal Basics (Part I) 1B: Deciphering IDEA Fiscal Data: Strengthening State Systems 1C: Subrecipient Fiscal Monitoring: A Component of a General Supervision System Under IDEA
2:30 p.m. (30 min.)	Break





Time	Activity
3:00 p.m. (60 min.)	Concurrent Breakout Sessions 2 2A: Navigating the Fiscal Basics (Part II) 2B: Looking Beyond the Surface: Ensuring Quality Local Educational Agency (LEA) Maintenance of Effort (MOE) and Coordinated Early Intervening Services (CEIS) Data 2C: Talking and Walking the Reallocation of LEA IDEA Part B Subgrants
4:00 p.m. (60 min.)	Connecting the Dots: Get to Know Your TA Providers and OSEP

Day 2, 8:30 a.m.-5:00 p.m.

Time	Activity
8:30 a.m.	Concurrent Breakout Sessions 3
(90 min.)	3A: Helping LEAs Help Themselves to Improve LEA MOE Processes
	3B: Understanding the Ins and Outs of Maintenance of State Financial Support (MFS) in Your State
	3C: Subrecipient Fiscal Monitoring: Developing and Implementing SEA Procedures
	3D: Asking the Right Questions: Assessing Your IDEA Part B State Set-Aside Processes
10:00 a.m.	Break
(30 min.)	





Time	Activity
10:30 a.m.	Concurrent Breakout Sessions 4
(90 min.)	4A: Getting Nerdy With It: The Why and the How of LEA MOE Calculations
	4B: Navigating the Complexities of Allocations to Charter School LEAs
	4C: More Bang for Your Buck: Blending and Braiding Federal Funds for Increased Outcomes for Children With Disabilities
	4D: Unlocking CEIS: A Deep Dive Into Monitoring Requirements
12:00 p.m.	Lunch (Provided)
(120 min.)	Topical Lunches
2:00 p.m.	Concurrent Breakout Sessions 5
(75 min.)	5A: Write This Down! Framing the Fiscal Procedures Writing Process
	5B: Let's Talk Leverage: How States Use Part B Set-Aside Funds to Drive Improvement
	5C: Proportionate Share: What Are States' Fiscal Responsibilities Under IDEA?
	5D: Timely Expenditure of IDEA Part B Funds
3:15 p.m.	Breakout Buzz: Tackling Problems of Practice
(75 min.)	





Day 3, 9:00 a.m.-12:00 p.m.

Time	Activity
9:00 a.m. (90 min.)	Concurrent Breakout Sessions 6 (selected repeat sessions)
	6A: Deciphering IDEA Fiscal Data: Strengthening State Systems
	6B: Proportionate Share: What Are States' Fiscal Responsibilities Under IDEA?
	6C: TBD
10:30 a.m.	Break and Hotel Checkout
(30 min.)	
11:00 a.m.	Closing Plenary
(60 min.)	OSEP Q&A
12:00 p.m.	Adjournment (Boxed lunch to go is provided.)