
400 MARYLAND AVE. S.W., WASHINGTON, DC 20202 
www.ed.gov 

The Department of Education’s mission is co promote student achievement and preparation for global competitiveness by 
fostering educational excellence and ensuring equal access. 
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Mr. Doug Morton 
Division of Rehabilitation Services 
Illinois Department of Human Services 
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Chicago, IL 60601 

Dear Mr. Morton: 

This is in response to your email, dated January 14, 2011, in which you sought 
guidance regarding whether certain non-Federal expenditures under the Vocational 
Rehabilitation (VR) program may be used for calculating the Division of Vocational 
Rehabilitation Services’ (DVRS) VR maintenance of effort (MOE) requirement. 
According to your inquiry, the question has arisen because the State’s Board of 
Education (BOE) now plans to count some of those same State dollars toward 
satisfying its MOE requirement under Part B of the Individuals with Disabilities 
Education Act (Part B of the IDEA) in accordance with guidance issued by the U.S. 
Department of Education’s Office of Special Education Programs (OSEP). 

On December 2, 2009, OSEP issued Memorandum 10-5 regarding “Maintenance of 
State Financial Support under the Individuals with Disabilities Education Act.” The 
Memorandum reminded Chief State School Officers that all State financial support 
made available for special education and related services to children with disabilities, 
including payments made by other State agencies (e.g., the State Department of Health 
or the State VR agency) for these purposes, must be included in the State’s calculation 
of State financial support under Part B of the IDEA (34 CPR 300.163(a)). For example, 
the Memorandum directs States to include payments incurred by State VR agencies for 
job coaching services provided to students with disabilities pursuant to an 
Individualized Education Program (IEP) in its calculations for State financial support 
under IDEA. 

For purposes of satisfying the VR match and MOE requirements, a State VR agency may 
include only those non-Federal expenditures that are allowable under the VR program 
(34 CFR 361.60(b )(1) and 34 CFR 361.62)). In order to be allowable under the VR 
program, expenditures must be used solely for the provision of VR services or the 
administration of the VR program (34 CPR 361.3). A service to an individual is 
allowable under the VR program if it is identified on the individual’s Individualized 
Plan for Employment (IPE) as being necessary for the individual to achieve the 
specified employment outcome (34 CFR 361.48). 



Pursuant to 34 CFR 361.22, the State VR agency is required to coordinate services with 
the State educational agency (SEA) and local educational agencies (LEAs) in order to 
facilitate the transition of eligible students with disabilities from the receipt of IDEA 
services to the receipt of VR services. The VR agency must develop an IPE for each 
eligible student with a disability as early as possible during the transition planning 
process, but at the latest by the time the eligible student with a disability leaves school 
(34 CFR 36 l .22(a)(2)). Although some VR services may also have been included in a 
child with a disability’s IEP, the VR agency may provide these VR services only if they 
are also listed on the individual’s IPE as necessary VR services.  

For example, a high school student with a disability may have an IEP, developed 
pursuant to the requirements of Part B of the IDEA, that specifies that the student will 
receive job coaching and job placement services. That same student’s IPE, developed in 
accordance with the requirements of the VR program, might only list job placement 
services. In this example, the State VR agency could only provide the job placement 
services -- not the job coaching services -- since job placement was the only service 
listed on the student’s IPE. All non-Federal expenditures incurred by the State VR 
agency when providing allowable VR services pursuant to the individual’s IPE may be 
used toward satisfying the VR agency’s match and MOE requirements under the VR 
program.  

In addition, the State VR agency may enter into third-party cooperative arrangements 
for the provision of VR services to eligible individuals with State and local public 
agencies, including the SEA and LEAs, that are providing part or all of the matching 
funds for those VR services (34 CFR 36 l .28(a)). In order for the third-party 
cooperative arrangement to be used for satisfying the match requirements under the 
VR program, certain requirements must be met:  

1. the VR services provided by the cooperating agency must be new services or 
expanded or modified services that have a VR focus (34 CFR 361.28(a)(l));  

2. the VR services provided by the cooperating agency are available only to VR 
consumers and applicants (34 CFR 361.28(a)(2));  

3. the expenditures incurred and the staff providing the services under the 
cooperative arrangements must be under the administrative supervision of the 
VR agency (34 CFR 361.28(a)(3)); and  

4. all VR State plan requirements, including order of selection, apply to the 
services provided pursuant to the cooperative arrangement (34 CFR 
361.28(a)(4)).  

Expenditures incurred by the cooperating public agency, including the SEA and LEAs, 
may be counted by the State VR agency for satisfying its match and MOE requirements 
under the VR program provided all of the above requirements have been satisfied.  

OSEP Memorandum 10-5 pertains solely to requirements governing a State’s 
requirement to maintain State financial support under Part B of the IDEA. Nothing in 
that Memorandum should be construed to prescribe the Federal requirements 
governing those non-Federal expenditures that a State VR agency may use toward 
satisfying its match and MOE requirement under the VR program. While 34 CFR 



80.24(b)(3) prohibits a State from counting the same non-Federal expenditures under 
two different programs for match purposes, that prohibition is not applicable here 
because the IDEA does not impose a match requirement on a State. Accordingly, a State 
may count certain non-Federal expenditures that are allowable under the VR program 
toward satisfying its MOE requirement under the VR program, even if the State 
includes those same State dollars in its calculation of State financial support under 
Part B of the IDEA. Nevertheless, nothing in this letter lessens a State’s responsibility to 
maintain effort at the level required by both the VR program and part B of the IDEA, 
and to ensure that individuals served by each program receives the appropriate 
services that should be provided to them under each of those programs.  

We hope this information provides the clarification you requested. Please let us know 
if you need to discuss this further. 

Sincerely,  

 
Lynnae M. Ruttledge 
Commissioner 


